Tips bij ziekmelding

Uiteraard meld je je ziekte bij de werkgever op de eerste verzuimdag. Geef aan hoe lang je verwacht dat het verzuim gaat duren, als dat mogelijk is. Vraag jezelf af of er een eenvoudige oplossing is waarmee je je werk nog geheel of gedeeltelijk zou kunnen doen. Bijvoorbeeld taxivervoer bij een verstuikte enkel of tijdelijk thuis werken.

Jij bepaalt zelf wat je over je ziekte met je werkgever wilt delen. Als je de aard en de oorzaak van je ziekte liever niet wil vertellen, dan mag je dat voor je houden. Je zult wel openheid van zaken moeten geven bij de bedrijfsarts. Deze heeft een geheimhoudingsplicht.


Ziektewetuitkering

Ben je ziek door orgaandonatie? Zeg dan tegen je werkgever dat hij een ziektewetuitkering  voor je kan claimen. Hij mag hiernaar vragen.

Ben je ziek als gevolg van zwangerschap of bevalling? Ook dan kan je werkgever een ziektewetuitkering krijgen. Weet je dit niet zeker of vertel je dit liever niet, geef het dan aan bij de bedrijfsarts als het verzuim langer gaat duren of vaker gaat voorkomen. Deze kan dan bij je werkgever melden dat hij een ziektewetuitkering kan claimen (zonder vermelding van de reden).

Val je onder een no-riskpolis? Geef dit aan bij je werkgever. Hij mag hiernaar vragen. Je hoeft niet te vertellen onder welke no-riskpolis je valt.

 

Meer informatie over de ziektewetuitkering staat op de site van UWV